Disznótor - magyar étel, recept, sajt, hurka blog

Disznótoros receptek! Magyar konyha, magyar íz! Kolbász, hurka, sajt, karaj, sonka és sok paprika, hagyma, pecsenye, pörkölt, egytálétel! Segítség azoknak , akiknek körülményei nem engedik meg a disznóvágást! Olcsó és gazdaságos otthon egy így elkészített étel! Segítség a Budapesten és a városokban élőknek és azoknak is, akik disznóvágásra készülnek.. Magyar íz, sok paprika, magyar recept, ne számolja senki a kalóriát! Igazi füszeres, ínycsiklandozó , zsíros, szaftos finomságokkal viszont tele tömjük a gyomrot! Készen állsz?.Ha neked nem kell a diéta, de kell egy jó kaja, itt a helyed! Útra fel!

Címkék

Konyhai-, és egyéb gépek, eszk.

Friss topikok

  • takacsveca93: A rakottkrumpli is simán beleférne a magyar konyha legjavába :) Egyszerű elkészíteni és finom. www... (2018.06.26. 22:39) Magyar konyha legjava
  • zsolo73: Szalonnát, kolbászt, sonkát sem lehet 120 kg-os fogpiszkálóból rendeset készíteni. Éretlen, egysze... (2013.01.28. 19:21) Sertés kiválasztása - Milyen sertést vágjunk?
  • atlbilbaoo: Ez a tojásos mérés szenzációs! Ki fogom próbálni én is! (2009.03.04. 10:11) Pácoldatok - sertésfeldolgozásnál
  • Zsoldos Imre: A véreshurka készítésénél a bazsalikom és a borsikafű csodákra képes,a kolbász készítésénél ... (2008.12.11. 20:56) Vegyes hurkák
  • balog györgy lászlo: káposztás hurka (2008.08.25. 09:24) Káposztás húsételek

Háztartási gépek

jól élünk

Magyar konyha legjava

2007.10.04. 23:08 Etuka




A magyar konyha a nemeztközi gasztronómia területén is méltán megállja a helyét.
Legjellemzőbbek a sokféleképpen elkészített pörköltjeink és egytálételeink.
Jellegzetes fűszerek, a világhírű pirospaprika a remek hentesáruk pl. debreceni páros, gyulai kolbász, kolozsvári füstölt szalonna, egyéb füstölt húsok,  túrófélék és a sok-sok tejföl használata.






KÖRÖMPÖRKÖLT

Ajánlatos kuktában főzni, mivel a köröm sokára puhul meg. Főzés ideje akár 3-4 órát is eltarthat. A főzés vége fele könnyen leragadhat az edény aljára, így figyeljünk erre is.

1 Kg tisztára mosott körmöt az ízületeknél több darabba vágjuk. 1 fej apróra vágott hagymát 1 kanál zsíron világosbarnára pirítjuk és belerakjuk a körmöket. Megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, és bőven vízzel felengedjük. Olyan puhára főzzük, hogy a hús a csontokról leváljon, a leve bőséges legyen.
Burgonyával, savanyú káposztával tálaljuk.





BETYÁRPAPRIKÁS

50 dkg sertéscombot kockára vágunk. 5 dkg szalonnával megpirítunk 3 fej reszelt hagymát, rátesszük a húst, majd rövid ideig pároljuk. Meghintjük 1 ek. liszttel, hozzáteszünk 2-3 gerezd tört  fokhagymát, 1 ek. pirospaprikát (eredetileg csípőset),
2-3 ek. paradicsomlevet vagy pürét, 3 db babérlevelet és 4 db zöldpaprika szeleteit. Fedő alatt pároljuk, időnként kevergetjük.

Amikor minden megfőtt benne, 1 db felkockázott savanyú uborkát és 10 dkg kolbászkarikát teszünk bele. Alaposan felforraljuk.

Tálalás előtt 1 dl tejföllel meglocsoljuk.





1 komment

Címkék: magyar konyha legjava

Egy kis nosztalgia -20.sz. eleji receptek

2007.10.04. 16:35 Etuka





Lazítsunk egy kicsit!
Ma már kicsit mosolyogni való írásmód, beszéd stílus.
Érdekességek régi szakácskönyvekből, elsősorban disznótoros receptekre koncentrálva, de leginkább vegyesen.










KIVERT PECSENYE

Disznócombot megőrölünk, kevés sót, kevés borsot téve bele, kis gombócformákat deszkán liszt között késfoknyi vékonyra szétnyomkodunk, aztán nagyon forró zsírban hagyon hirelen kisütünk.









PÁROLT VESEPECSENYE

A vesepecsenyének a vastagabb részét szépen letisztítjuk, besózva 24 órára hidegre tesszük, mikor használni akarjuk, egy egész tojást villával felverünk, és a pecsenyét vele bekenjük, azután egy vereshagymát nagyon apróra vágunk, fél marék  apróra vágott zöld petrezselymet, egy kiflinek átszitált morzsáját jól összevegyitjük és a husnak minden oldalát vele bedörzsöljük, ekkor forró zsírba teszik a forró sütő csőbe állitjuk és többszöri öntözéssel háromnegyed óráig sütjük, akkor vékony szeletekre vágva többféle melléklettel és a pecsenye levével feltálaljuk.










LÁNGOS

Régebben a lágost kenyérsütéskor a sütőkemencében lángnál sütöttük, most, mikor a civilizáció legtöbb lakásból kiszorítja a sütőkemencét s a kenyeret a péknél sütjük, ugy segitünk magunkon, hogy a kenyértésztát elnyujtjuk a táblán vékonyra, szögletes darabokra vágjuk és zsirban, mint a fánkot, megsütjük és sóval meghintve, asztalra adjuk.









KENYÉR

Hideg időben a lisztet,melyből kenyeret akarunk sütni, jó előre meleg helyre állitjuk. Egy kisebbszerü kenyérhez 3 liter lisztet veszünk. Két kenyérhez 2 marék komlós-korpát számitunk. Ezt 2 liter langyos vizben egészen széjjelmorzsoljuk (ha van, ne mulasszuk el egy fürt fehér szőlő és fél marék korpás lisztet is adni hozzá), azután letekarjuk s meleg helyen meghagyjuk kelni. Akkor tökéletes, ha feljött s a teteje meghasadozott, A lisztet a teknőnek egyik végében összenyomjuk s csak annyi helyet hagyunk, hogy a kovász elférjen. Komlós korpát leöntjük szitára s gyengén kinyomjuk, fél liter langyos vizet öntve rá s azzal jól kimossuk, azután egészen kinyomjuk kéz közt, hogy semmi vizrész ne maradon benne. Az igy nyert komlós-korpalevet a teknő végébe öntjük és liszttel kovászt kavarunk belőle, melyet jól kidolgozunk és melegen letakarva 4 óra hosszáig kelni hagyjuk. Ekkor két fél marék sót vizben felolvasztunk és langyosan a kovászra öntjük s apránként a lisztet közédagasztjuk, ha még viz szükségeltetik hozzá, azt már melegebbet veszünk mint a kovászra. Ennyi mennyiséget (két kenyérhez valót) elég háromnegyed óráig dagasztani. Ekkor ismét letakarjuk és egy óráig hagyjuk kelni. Ekkor két részbe vágjuk és kenyérformára kiszakasztva, szakasztókendővel leteritett kosárba tesszük és a tetejét liszttel megszórva, a ruha szélét rátakarjuk s ismét hagyjuk kelni. A kosárban már háromnegyed óra alatt egészen jól megkel. Ekkor betesszük sülni a kemencébe, ahol egy és fél óra alatt sül meg. Ha a háznál van sütőkemence, egy órával azelőtt kell a fütéshez kezdeni. Amikor már fehét a kemence feneke és szikrákat szór a szénvonó alatt: akkor van jól befütve. Ekkor a tüzet ki kell belőle huzni és vizbe mártott seprüvel kell seperni. Azután egy kevés időre még az előtét feltesszük, azután a kenyeret óvatosan, sütőlapáton bevetjük.







Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: nosztalgia mult század eleji receptek

Tepertővel készült ételek

2007.10.03. 05:11 Etuka




Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!

 





GYORS TEPERTŐS POGÁCSA


1 csomag fagyasztott leveles tészta, 20 dkg tepertőkrém, só, bors, 1 tojás.

A tésztát kiolvasztjuk, majd kinyújtjuk. Rákenjük a tepertőkrém negyedét, megszórjuk sóval, borssal és félbehajtjuk. Kicsit pihentetjük, majd újra kinyújtuk és ugyanúgy egy negyedrész tepertőkrémmel megkenjük, füszerezzük, összehajtjuk. Még kétszer ugyanezt megismételjük. Kinyújtjuk, tetejét óvatosan késsel berácsozzuk és utána pohárral vagy pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Felvert tojással a tetejét megkenjük, zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük.
Forró sütőben sütjük!






 

Szólj hozzá!

Címkék: tepertős receptek

Levesek

2007.10.03. 03:03 Etuka





Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!










ORJA LEVES

Orja - a karaj kifejtett csontja.

1 kg orját megmosunk, nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítunk 3 szál sárgarépát, 2 petrezselyem gyökeret, 1 zellergumót, 1 karalábét, 1 vöröshagymát, paradicsomot és zöldpaprikát, 1 cikk kelkáposztát,  megmossuk és darboljuk.

2 liter hideg vízzel feltesszük főzni. A megtisztított hagymába szúrjunk szegfűszeg (3 szem) szemeket,  úgy tegyük a lébe. Bele teszünk még 10 szem borsot, csipetnyi szerecsendiót, köménymagot, körömnyi babérlevelet, sót.

Lefedve, lassú tűzön főzzük (a víz éppen csak picit mozog, tehát nem lobog, forr). Ha a belevalók mind megpuhultak leszűrjük a levest.

A levesbe sok tojásból gyúrt tésztát vagy más levesbetétet főzünk.

A húst a zöldségekkel külön tálra rakjuk, kis lével meglocsolva melegen tarthatjuk.









KORHELY LEVES

Rántás készítéssel kezdünk, vagyis 1 evőkanál zsíron 1 evőkanál lisztet világos barnára pirítunk, pirospaprikával megszórjuk.
Beleteszünk 1/2 kg kifacsart apróra vágott savanyú (hordós) káposztát, és 1 liter vízzel felengedjük.

Külön vízben megfőzünk egy füstölt csülköt. Ha megfőtt a húst kockára vágjuk, és levével együtt a káposztához öntjük, és jó puhára főzzük.

Tálalás előtt tejfölt rakunk bele.





Szólj hozzá!

Címkék: leves receptek

Káposztás húsételek

2007.10.03. 02:35 Etuka





Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!









TOROS KÁPOSZTA

Legfinomabb ha vegyes húsokból készítjük (zsíroshús, színhús és köröm).

Zsíron megfonnyasztunk 2 fej vöröshagymát, és beletesszük a húsokat. Megszórjuk édes paprikával, felöntjük kb. kétszer annyi vízzel.

Amikor  már félig megfőtt, hozzáadjuk a vágott savanyú káposztát. Ha szükséges, most sózzuk. Együtt készre főzzük.
Ne legyen leveses az állaga!








LUCSKOS KÁPOSZTA

1 Kg soványabb sertésoldalast darabokra vágjuk és annyi vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi.
Amikor már félig puha, a laskára vágott 1 kg fehérkáposztát,1 csokor kaprot és 1 marék csombort is beletesszük. Lefedve, lassú tűzön megpároljuk.

Ezután rántást készítünk úgy, hogy 1 evőkanál zsíron 2 evőkanál lisztet világos barnára pirítunk. Besűrítjük vele a káposztát és összeforraljuk.

Tálaláskor a csombort meg a kaprot kidobjuk belőle.
Gazdagon megtejfölözve tálaljuk.








KORHELY LEVES

Rántás készítéssel kezdünk, vagyis 1 evőkanál zsíron 1 evőkanál lisztet világos barnára pirítunk, pirospaprikával megszórjuk.
Beleteszünk 1/2 kg kifacsart apróra vágott savanyú (hordós) káposztát, és 1 liter vízzel felengedjük.

Külön vízben megfőzünk egy füstölt csülköt. Ha megfőtt a húst kockára vágjuk, és levével együtt a káposztához öntjük, és jó puhára főzzük.

Tálalás előtt tejfölt rakunk bele.





1 komment

Címkék: káposztás receptek

Friss hús tartósítása

2007.10.01. 09:01 Etuka




Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!










DARÁLT HÚS TARTÓSÍTÁSA


Apróra vágott hagymát üvegesre párolunk (zsírban), majd a darált hússal, kevés hideg víz hozzáadásával ízlés szerint sózva és fűszerezve tovább pároljuk.
Amikor a hús megpuhult, fórró üvekegekbe tesszük, lekötjük és az gőzöljük.

Gőzölés: a lekötött üvegeket két  egymást követő napon egy-egy órán át 98 fok főzési hőmérsékleten gőzöljük.









SÜLT DISZNÓHÚS TARTÓSÍTÁSA

A fogyasztásra akalmasan  megsütött húst széles szájú üvegekbe tesszük és langyos zsírt öntünk rá úgy, hogy az a húst 2-3 cm-re ellepje.
Hűvös, száraz helyen 1 évig is eláll!









SÜLTEK TARTÓSÍTÁSA

Bécsiszeletet, egyben sült húst (akár sertés, borju, bárány vagy szárnyas) naturszeletet, fasírtot, a szokásos módon teljesen elkészítjük.
Üvegbe helyezzük, rátöltjük a levét, illetve a zsíradékát. Az üveget lekötjük, majd két egymást követő napon 1-1 órát gözöljük.






Szólj hozzá!

Címkék: tartósítás

Kocsonyák

2007.10.01. 09:01 Etuka




A kocsonya minőségének a titka a főzés mikéntjében rejlik és abban, hogy milyen összetevőkből készítjük.


Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!








KÖZÖNSÉGES KOCSONYA


A disznó lábait, az orrát, fülét farkát és 0,5 kilógrammnyi bőrt forró vízben megáztatunk majd alaposan lekaparjuk. Fazékba rakjuk és annyi vizet töltünk rá, hogy az 2-3 ujjnyival ellepje a húst.

A vízbe sót teszünk és lassú tűzön forraljuk.  A habot időnként leszedjük.

Amikor a hús félig puha, 2 szál megtisztított sárgarápát, 2 szál petrezselymet, 1 fej vöröshagymát, 5-6 cikk fokhagymát és 15-20 szem feketeborsot teszünk bele és tovább főzzük, míg a hús a csontokról lecsúszik.
Ekkor a húsokat kiszedjük, kicsontozzuk, tányérokba rendezzük.

A kocsonyalét újra tűzre tesszük,  belerakunk 2 egész elkavart tojást, beletesszük a  tojások megmosott, összetört héját is. Csendesen főzzük, míg a tojások összecsomósodnak. Ekkor levesszük a tűzről. Amikor a lé leülepedett, tiszta ruhán át a tányérokba rendezett húsra öntjük.

Hideg helyre tesszük.









ALFÖLDI KOCSONYA


A perzselt fejről vegyük le a zsíros részeket, a bőrt kaparjuk tisztára és súroljuk meg. Két kettéhasított körmöt, 0,5 kilónyi tiszta bőrkét és lehetőleg egy csülköt is felhasználunk. A húst kétszer annyi vízbe tesszük fel főzni, mint a súlya.

Bele teszünk egy fej vöröshagymát, 5-6 cikk fokhagymát, 1 deka szemes borsot. A vizet sózzuk és az egészet felforraljuk. Két-három percnyi lobogás után  tartalékra tesszük és forráspont alatt tartjuk. Közben a  lé tetejéről a habot rendszeresen leszedjük.
Amikor a hús a csontokról leválik, kivesszük, kicsontozzuk, és tányérokba osztjuk.
A tányérok aljára tegyünk apróra vágott fokhagymát.

A levet édespaprikával megszórjuk, forrás alattig melegítsük, majd kavarjuk meg és öntsük a tányérokba helyezett húsokra.

Hideg helyre tesszük.







Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kocsonyák

Disznó sajtok

2007.10.01. 09:00 Etuka





Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!


    
A sajtok és a kocsonyák is a sertésfeldolgozás melléktermékei közt nagyon közkedveltek.

Általában fejhúsból, nyelvből, bőrkéből, a főzéssel kocsonyás anyagokat adó szövetekből készülnek.

Az aszpik készítés itt fontos, ez némely sajtkészítmény alapanyaga.








ASZPIK

Az aszpik tulajdonképpen sűrített húsleves.

30 dkg aszpik készítéséhez (általában ennyi kell 1 kg sajthoz) 20 dkg megtakarított bőrkét és 4-5 dl  vizet használunk, amit egy kis szál sárgarépával, kevés hagymával, néhány szem borssal és 1,5 dkg sóval ízesítünk. Kevés vízben főzünk egy kis darab zellert is, ennek a levét hozzáöntjük az aszpikhoz. A zellert azért kell külön főzni, mert másképpen megzavarosítja a levest.

A jól megmosott bőrkét lobogó vízbe dobjuk és 8-10 percig benne hagyjuk. Ekkor a vizet leöntjük. A müveletet még kétszer megismételjük, és csak ezután tesszük a végleges lébe főzni. A zöldségeket és a fűszert vászon vagy gézzacskóba kötjük, úgy tesszük a lébe.
A bőrkét nem lobogó vízben főzzük, addig amíg megpuhul, közben a tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük. Amikor a bőrke puha, és a lé opálos fehér színű, a levet leszűrjük, hagyjuk leülepedni és szobahőmérsékletűre hűlni. Így tesszük a sajtokhoz.

A megfőtt bőrkét finomra daráljuk és azt is a sajthúshoz keverhetjük.








DISZNÓSAJT TÁLBAN

Minden kg disznófejhúshoz 40 dkg aszpikot  és az alábbi zöldség és fűszerféléket adjuk.
10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 2,5 dkg só, 1 g szemesbors.
(Amennyiben tudunk marhapacalt vásárolni, akkor 80 deka fejhúshoz 20 dkg pacalt teszünk.)

A húst a zöldséggel abáljuk, amikor puha kivesszük a léből, lecsorgatjuk, majd 3-4 cm-es kockákra daraboljuk. (A pacalt laskára vágjuk)

A vagdalékot óvatosan elkeverjük és az aszpikkal együtt - miután egy fél centis réteg aszpikot a tálba öntöttünk - a megfelelő nagyságú és anyagú tálba tesszük, ebben fagyasztjuk. Amikor megfagyott, akkor a tálat rövid időre forró vízbe tartjuk, közben körbe rázzuk. Amikor a sajt a táltól elvált, tányért helyezünk a tálra és az egészet átfordítva a sajtot a tányérra borítjuk.

Ha nem akarunk külön aszpikot készíteni, akkor a fejhússal 2 elhasított lábat is megfőzünk, csak ezeket nem tesszük bele a sajtba.








1 komment

Címkék: disznó sajtok

Pecsenyék

2007.10.01. 08:58 Etuka




Sült pecsenyékhez, oldalasokhoz rendkívül jó
l illenek a savanyúságok, illetve a befőttek is.

Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!









SÜLT PECSENYE

Zsíros és színhúst egyaránt válogatunk a sütéshez, kb. 2 kg-ot.
5-6 cm-es darabokra, kockákra vágjuk. Tepsibe tesszük, aljára kb.1 dl viz, és 1/4 kg zsír kerül, majd.  Sütőben közepes lángon sütjük.

Mikor már félig megsült sózzuk,  és gazdagon  megszórjuk fokhagymagerezdekkel  (legalább  egy  egész fej) és készre  sütjük.








SÜLT OLDALAS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL

Sertés oldalast megfelelő nagyságúakra daraboljuk, megmossuk. Ízesítjük sóval és köménymaggal, egész fej fokhagymával, egész fej cikkekre darabolt vöröshagymával.
Zsirt teszünk a tepsi  aljára és pici vizet is öntünk hozzá.  Beleteszzük a fűszerezett oldalast a zöldségekkel és a sütőbe helyezzük.

Mikor a zsír már megolvadt meglocsoljuk az oldalas darabokat. Ezt a műveletet a sütés folyamán többször ismételgetjük.

A párolt káposztához a lila káposztát felszeleteljük, megmossuk.

Zsírban megfonnyasztunk egy fej vöröshagymát, a vékony laskára vágott káposztát beletesszük. Megsózzuk, kevés őrölt köménymaggal megszórjuk, ecettel megöntözzük, és lefedve puhára pároljuk. Friss káposzta esetén nem kell rá viz, megpuhul a saját levében.
A párolás vége felé ízlés szerint pici cukorral megszórjuk, és kb. még öt percig főzzük.






 

 FOKHAGYMÁS TEJBEN ÁZTATOTT SERTÉSHÚS

1 kg szeletekre vágott, kiklopfolt sertéshúst 2 fej zúzott fokhagymával ízesített tejben 3-4 órát állni hagyjuk.

Ezután elővesszük, lecsöpögtetjük, sózzuk, majd pirospaprikával bőven megszórt, összekevert lisztbe megforgatjuk, zsírban kisütjük.


 



Szólj hozzá!

Címkék: pecsenyék

Sonkák

2007.10.01. 08:57 Etuka





Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!









BORBAN FŐTT SONKA


A füstölt sonkát alaposan megmossuk, megsúroljuk. Ezután néhány órára langyos vízbe tesszük, miközben a hús felpuhul, fellazul.

A főzéshez 1 rész vizet és 1 rész bort használunk, amit néhány babérlevéllel borssal és szegfűborssal ízesítünk.

Általában 2-3 órai főzés szükséges. A húst a levében hagyjuk kihűlni.








KÁPOSZTALÉBEN FŐTT SONKA

A megmosott, majd 1-2 órát langyos vízben kiáztatott füstölt sonkát fele víz, fele káposztalé összetételű, borssal és babérlevéllel ízesített lében főzzük meg.
A húst a lében hagyjuk kihűlni.









BUNDÁBAN SÜLT SONKA


Fél kilónyi lisztből 1-2 tojással kemény tésztát gyúrunk, amelybe 1 kanálnyi zsíradékot is teszünk.
A tésztát 1/2 órai pihentetés után kinyújtjuk. A megmosott, csontnélküli sonkát 1 cm vastagon a tésztalapba csavarjuk, majd a tésztát megkenve, kikent edényben forró sütőben  kisütjük.
A sonkát a tésztában szeleteljük, vagy tetszés szerint kivhetjük belőle.








SONKA RÁNTVA

A házi nyers sonkát vékony szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, 1-2 óráig tejben áztatjuk.
A tejből kivéve szárazra töröljük. A Szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban aranysárgára sütjük
.
Babfőzelékkel is kiváló.






Szólj hozzá!

Címkék: sonkák

süti beállítások módosítása