Disznótor - magyar étel, recept, sajt, hurka blog

Disznótoros receptek! Magyar konyha, magyar íz! Kolbász, hurka, sajt, karaj, sonka és sok paprika, hagyma, pecsenye, pörkölt, egytálétel! Segítség azoknak , akiknek körülményei nem engedik meg a disznóvágást! Olcsó és gazdaságos otthon egy így elkészített étel! Segítség a Budapesten és a városokban élőknek és azoknak is, akik disznóvágásra készülnek.. Magyar íz, sok paprika, magyar recept, ne számolja senki a kalóriát! Igazi füszeres, ínycsiklandozó , zsíros, szaftos finomságokkal viszont tele tömjük a gyomrot! Készen állsz?.Ha neked nem kell a diéta, de kell egy jó kaja, itt a helyed! Útra fel!

Címkék

Konyhai-, és egyéb gépek, eszk.

Friss topikok

  • takacsveca93: A rakottkrumpli is simán beleférne a magyar konyha legjavába :) Egyszerű elkészíteni és finom. www... (2018.06.26. 22:39) Magyar konyha legjava
  • zsolo73: Szalonnát, kolbászt, sonkát sem lehet 120 kg-os fogpiszkálóból rendeset készíteni. Éretlen, egysze... (2013.01.28. 19:21) Sertés kiválasztása - Milyen sertést vágjunk?
  • atlbilbaoo: Ez a tojásos mérés szenzációs! Ki fogom próbálni én is! (2009.03.04. 10:11) Pácoldatok - sertésfeldolgozásnál
  • Zsoldos Imre: A véreshurka készítésénél a bazsalikom és a borsikafű csodákra képes,a kolbász készítésénél ... (2008.12.11. 20:56) Vegyes hurkák
  • balog györgy lászlo: káposztás hurka (2008.08.25. 09:24) Káposztás húsételek

Háztartási gépek

jól élünk

Disznó sajtok

2007.10.01. 09:00 Etuka





Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!


    
A sajtok és a kocsonyák is a sertésfeldolgozás melléktermékei közt nagyon közkedveltek.

Általában fejhúsból, nyelvből, bőrkéből, a főzéssel kocsonyás anyagokat adó szövetekből készülnek.

Az aszpik készítés itt fontos, ez némely sajtkészítmény alapanyaga.








ASZPIK

Az aszpik tulajdonképpen sűrített húsleves.

30 dkg aszpik készítéséhez (általában ennyi kell 1 kg sajthoz) 20 dkg megtakarított bőrkét és 4-5 dl  vizet használunk, amit egy kis szál sárgarépával, kevés hagymával, néhány szem borssal és 1,5 dkg sóval ízesítünk. Kevés vízben főzünk egy kis darab zellert is, ennek a levét hozzáöntjük az aszpikhoz. A zellert azért kell külön főzni, mert másképpen megzavarosítja a levest.

A jól megmosott bőrkét lobogó vízbe dobjuk és 8-10 percig benne hagyjuk. Ekkor a vizet leöntjük. A müveletet még kétszer megismételjük, és csak ezután tesszük a végleges lébe főzni. A zöldségeket és a fűszert vászon vagy gézzacskóba kötjük, úgy tesszük a lébe.
A bőrkét nem lobogó vízben főzzük, addig amíg megpuhul, közben a tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük. Amikor a bőrke puha, és a lé opálos fehér színű, a levet leszűrjük, hagyjuk leülepedni és szobahőmérsékletűre hűlni. Így tesszük a sajtokhoz.

A megfőtt bőrkét finomra daráljuk és azt is a sajthúshoz keverhetjük.








DISZNÓSAJT TÁLBAN

Minden kg disznófejhúshoz 40 dkg aszpikot  és az alábbi zöldség és fűszerféléket adjuk.
10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 2,5 dkg só, 1 g szemesbors.
(Amennyiben tudunk marhapacalt vásárolni, akkor 80 deka fejhúshoz 20 dkg pacalt teszünk.)

A húst a zöldséggel abáljuk, amikor puha kivesszük a léből, lecsorgatjuk, majd 3-4 cm-es kockákra daraboljuk. (A pacalt laskára vágjuk)

A vagdalékot óvatosan elkeverjük és az aszpikkal együtt - miután egy fél centis réteg aszpikot a tálba öntöttünk - a megfelelő nagyságú és anyagú tálba tesszük, ebben fagyasztjuk. Amikor megfagyott, akkor a tálat rövid időre forró vízbe tartjuk, közben körbe rázzuk. Amikor a sajt a táltól elvált, tányért helyezünk a tálra és az egészet átfordítva a sajtot a tányérra borítjuk.

Ha nem akarunk külön aszpikot készíteni, akkor a fejhússal 2 elhasított lábat is megfőzünk, csak ezeket nem tesszük bele a sajtba.








1 komment

Címkék: disznó sajtok

A bejegyzés trackback címe:

https://disznotor.blog.hu/api/trackback/id/tr15182092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mami50 2007.10.04. 09:19:44

Disznósajtos receptem is van.

Fél fejet, vesét, májat, szívet és egy kg húst is megfőzünk. A fejet addig főzzük, míg a csontról leválik. Egy marék sót is teszünk bele a vízbe.Mikor megfőttek leszűrjük és hagyjuk kihűlni és vékony csíkokra vágjuk az egészet, összekeverjük. Teszünk bele sót, borsot, piros paprikát, és a megtisztított gyomorba vagy vastag bélbe töltjük.Megabáljuk, megszúrkáljuk ez kb.fél óra. Két deszka közé szorítva kinyomjuk a levegőt. A felső deszkára nehéz súlyokat rakunk, hogy jól kipréselődjön, és a levegő meg a fölösleges zsír távozni tudjon.