Disznótor - magyar étel, recept, sajt, hurka blog

Disznótoros receptek! Magyar konyha, magyar íz! Kolbász, hurka, sajt, karaj, sonka és sok paprika, hagyma, pecsenye, pörkölt, egytálétel! Segítség azoknak , akiknek körülményei nem engedik meg a disznóvágást! Olcsó és gazdaságos otthon egy így elkészített étel! Segítség a Budapesten és a városokban élőknek és azoknak is, akik disznóvágásra készülnek.. Magyar íz, sok paprika, magyar recept, ne számolja senki a kalóriát! Igazi füszeres, ínycsiklandozó , zsíros, szaftos finomságokkal viszont tele tömjük a gyomrot! Készen állsz?.Ha neked nem kell a diéta, de kell egy jó kaja, itt a helyed! Útra fel!

Címkék

Konyhai-, és egyéb gépek, eszk.

Friss topikok

  • takacsveca93: A rakottkrumpli is simán beleférne a magyar konyha legjavába :) Egyszerű elkészíteni és finom. www... (2018.06.26. 22:39) Magyar konyha legjava
  • zsolo73: Szalonnát, kolbászt, sonkát sem lehet 120 kg-os fogpiszkálóból rendeset készíteni. Éretlen, egysze... (2013.01.28. 19:21) Sertés kiválasztása - Milyen sertést vágjunk?
  • atlbilbaoo: Ez a tojásos mérés szenzációs! Ki fogom próbálni én is! (2009.03.04. 10:11) Pácoldatok - sertésfeldolgozásnál
  • Zsoldos Imre: A véreshurka készítésénél a bazsalikom és a borsikafű csodákra képes,a kolbász készítésénél ... (2008.12.11. 20:56) Vegyes hurkák
  • balog györgy lászlo: káposztás hurka (2008.08.25. 09:24) Káposztás húsételek

Háztartási gépek

jól élünk

Egy kis nosztalgia -20.sz. eleji receptek

2007.10.04. 16:35 Etuka





Lazítsunk egy kicsit!
Ma már kicsit mosolyogni való írásmód, beszéd stílus.
Érdekességek régi szakácskönyvekből, elsősorban disznótoros receptekre koncentrálva, de leginkább vegyesen.










KIVERT PECSENYE

Disznócombot megőrölünk, kevés sót, kevés borsot téve bele, kis gombócformákat deszkán liszt között késfoknyi vékonyra szétnyomkodunk, aztán nagyon forró zsírban hagyon hirelen kisütünk.









PÁROLT VESEPECSENYE

A vesepecsenyének a vastagabb részét szépen letisztítjuk, besózva 24 órára hidegre tesszük, mikor használni akarjuk, egy egész tojást villával felverünk, és a pecsenyét vele bekenjük, azután egy vereshagymát nagyon apróra vágunk, fél marék  apróra vágott zöld petrezselymet, egy kiflinek átszitált morzsáját jól összevegyitjük és a husnak minden oldalát vele bedörzsöljük, ekkor forró zsírba teszik a forró sütő csőbe állitjuk és többszöri öntözéssel háromnegyed óráig sütjük, akkor vékony szeletekre vágva többféle melléklettel és a pecsenye levével feltálaljuk.










LÁNGOS

Régebben a lágost kenyérsütéskor a sütőkemencében lángnál sütöttük, most, mikor a civilizáció legtöbb lakásból kiszorítja a sütőkemencét s a kenyeret a péknél sütjük, ugy segitünk magunkon, hogy a kenyértésztát elnyujtjuk a táblán vékonyra, szögletes darabokra vágjuk és zsirban, mint a fánkot, megsütjük és sóval meghintve, asztalra adjuk.









KENYÉR

Hideg időben a lisztet,melyből kenyeret akarunk sütni, jó előre meleg helyre állitjuk. Egy kisebbszerü kenyérhez 3 liter lisztet veszünk. Két kenyérhez 2 marék komlós-korpát számitunk. Ezt 2 liter langyos vizben egészen széjjelmorzsoljuk (ha van, ne mulasszuk el egy fürt fehér szőlő és fél marék korpás lisztet is adni hozzá), azután letekarjuk s meleg helyen meghagyjuk kelni. Akkor tökéletes, ha feljött s a teteje meghasadozott, A lisztet a teknőnek egyik végében összenyomjuk s csak annyi helyet hagyunk, hogy a kovász elférjen. Komlós korpát leöntjük szitára s gyengén kinyomjuk, fél liter langyos vizet öntve rá s azzal jól kimossuk, azután egészen kinyomjuk kéz közt, hogy semmi vizrész ne maradon benne. Az igy nyert komlós-korpalevet a teknő végébe öntjük és liszttel kovászt kavarunk belőle, melyet jól kidolgozunk és melegen letakarva 4 óra hosszáig kelni hagyjuk. Ekkor két fél marék sót vizben felolvasztunk és langyosan a kovászra öntjük s apránként a lisztet közédagasztjuk, ha még viz szükségeltetik hozzá, azt már melegebbet veszünk mint a kovászra. Ennyi mennyiséget (két kenyérhez valót) elég háromnegyed óráig dagasztani. Ekkor ismét letakarjuk és egy óráig hagyjuk kelni. Ekkor két részbe vágjuk és kenyérformára kiszakasztva, szakasztókendővel leteritett kosárba tesszük és a tetejét liszttel megszórva, a ruha szélét rátakarjuk s ismét hagyjuk kelni. A kosárban már háromnegyed óra alatt egészen jól megkel. Ekkor betesszük sülni a kemencébe, ahol egy és fél óra alatt sül meg. Ha a háznál van sütőkemence, egy órával azelőtt kell a fütéshez kezdeni. Amikor már fehét a kemence feneke és szikrákat szór a szénvonó alatt: akkor van jól befütve. Ekkor a tüzet ki kell belőle huzni és vizbe mártott seprüvel kell seperni. Azután egy kevés időre még az előtét feltesszük, azután a kenyeret óvatosan, sütőlapáton bevetjük.







Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: nosztalgia mult század eleji receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://disznotor.blog.hu/api/trackback/id/tr16185903

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fastcome 2018.02.14. 18:41:37

Western klisék - B-oldal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása