Disznó sajtok
2007.10.01. 09:00 Etuka
Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!
A sajtok és a kocsonyák is a sertésfeldolgozás melléktermékei közt nagyon közkedveltek.
Általában fejhúsból, nyelvből, bőrkéből, a főzéssel kocsonyás anyagokat adó szövetekből készülnek.
Az aszpik készítés itt fontos, ez némely sajtkészítmény alapanyaga.
ASZPIK
Az aszpik tulajdonképpen sűrített húsleves.
30 dkg aszpik készítéséhez (általában ennyi kell 1 kg sajthoz) 20 dkg megtakarított bőrkét és 4-5 dl vizet használunk, amit egy kis szál sárgarépával, kevés hagymával, néhány szem borssal és 1,5 dkg sóval ízesítünk. Kevés vízben főzünk egy kis darab zellert is, ennek a levét hozzáöntjük az aszpikhoz. A zellert azért kell külön főzni, mert másképpen megzavarosítja a levest.
A jól megmosott bőrkét lobogó vízbe dobjuk és 8-10 percig benne hagyjuk. Ekkor a vizet leöntjük. A müveletet még kétszer megismételjük, és csak ezután tesszük a végleges lébe főzni. A zöldségeket és a fűszert vászon vagy gézzacskóba kötjük, úgy tesszük a lébe.
A bőrkét nem lobogó vízben főzzük, addig amíg megpuhul, közben a tetején keletkező habot folyamatosan leszedjük. Amikor a bőrke puha, és a lé opálos fehér színű, a levet leszűrjük, hagyjuk leülepedni és szobahőmérsékletűre hűlni. Így tesszük a sajtokhoz.
A megfőtt bőrkét finomra daráljuk és azt is a sajthúshoz keverhetjük.
DISZNÓSAJT TÁLBAN
Minden kg disznófejhúshoz 40 dkg aszpikot és az alábbi zöldség és fűszerféléket adjuk.
10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 2,5 dkg só, 1 g szemesbors.
(Amennyiben tudunk marhapacalt vásárolni, akkor 80 deka fejhúshoz 20 dkg pacalt teszünk.)
A húst a zöldséggel abáljuk, amikor puha kivesszük a léből, lecsorgatjuk, majd 3-4 cm-es kockákra daraboljuk. (A pacalt laskára vágjuk)
A vagdalékot óvatosan elkeverjük és az aszpikkal együtt - miután egy fél centis réteg aszpikot a tálba öntöttünk - a megfelelő nagyságú és anyagú tálba tesszük, ebben fagyasztjuk. Amikor megfagyott, akkor a tálat rövid időre forró vízbe tartjuk, közben körbe rázzuk. Amikor a sajt a táltól elvált, tányért helyezünk a tálra és az egészet átfordítva a sajtot a tányérra borítjuk.
Ha nem akarunk külön aszpikot készíteni, akkor a fejhússal 2 elhasított lábat is megfőzünk, csak ezeket nem tesszük bele a sajtba.
1 komment
Címkék: disznó sajtok
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
mami50 2007.10.04. 09:19:44
Fél fejet, vesét, májat, szívet és egy kg húst is megfőzünk. A fejet addig főzzük, míg a csontról leválik. Egy marék sót is teszünk bele a vízbe.Mikor megfőttek leszűrjük és hagyjuk kihűlni és vékony csíkokra vágjuk az egészet, összekeverjük. Teszünk bele sót, borsot, piros paprikát, és a megtisztított gyomorba vagy vastag bélbe töltjük.Megabáljuk, megszúrkáljuk ez kb.fél óra. Két deszka közé szorítva kinyomjuk a levegőt. A felső deszkára nehéz súlyokat rakunk, hogy jól kipréselődjön, és a levegő meg a fölösleges zsír távozni tudjon.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal