Disznótor - magyar étel, recept, sajt, hurka blog

Disznótoros receptek! Magyar konyha, magyar íz! Kolbász, hurka, sajt, karaj, sonka és sok paprika, hagyma, pecsenye, pörkölt, egytálétel! Segítség azoknak , akiknek körülményei nem engedik meg a disznóvágást! Olcsó és gazdaságos otthon egy így elkészített étel! Segítség a Budapesten és a városokban élőknek és azoknak is, akik disznóvágásra készülnek.. Magyar íz, sok paprika, magyar recept, ne számolja senki a kalóriát! Igazi füszeres, ínycsiklandozó , zsíros, szaftos finomságokkal viszont tele tömjük a gyomrot! Készen állsz?.Ha neked nem kell a diéta, de kell egy jó kaja, itt a helyed! Útra fel!

Címkék

Konyhai-, és egyéb gépek, eszk.

Friss topikok

  • takacsveca93: A rakottkrumpli is simán beleférne a magyar konyha legjavába :) Egyszerű elkészíteni és finom. www... (2018.06.26. 22:39) Magyar konyha legjava
  • zsolo73: Szalonnát, kolbászt, sonkát sem lehet 120 kg-os fogpiszkálóból rendeset készíteni. Éretlen, egysze... (2013.01.28. 19:21) Sertés kiválasztása - Milyen sertést vágjunk?
  • atlbilbaoo: Ez a tojásos mérés szenzációs! Ki fogom próbálni én is! (2009.03.04. 10:11) Pácoldatok - sertésfeldolgozásnál
  • Zsoldos Imre: A véreshurka készítésénél a bazsalikom és a borsikafű csodákra képes,a kolbász készítésénél ... (2008.12.11. 20:56) Vegyes hurkák
  • balog györgy lászlo: káposztás hurka (2008.08.25. 09:24) Káposztás húsételek

Háztartási gépek

jól élünk

Kolbászok

2007.10.01. 08:57 Etuka





A kolbász készítéséhez be kell szereznünk egy húsdarálót , és egy töltőt.

A töltő lehet hastöltő, amely a vidéki háztartások zömében is akad, ill. lehet darálógépre felszerelhető tölcsér. Ennek az utóbbinak a használata során a kést a gépből ki kell venni.

Mindkettőnél figyeljünk arra, hogy a tölcsér teljesen sima legyen, másképp bélszakadást okozhat.

Az örlőgépet és a tölcsért is csakis leforrázás és alapos mosás után használjuk.

Beleket a városokban hentes üzletekben meg tudjuk vásárolni.


Náhány szó a kolbászokról.

Nincs rosszabb, mint a sótlan kolbász. Az elsózott is nagyon kellemetlen tud lenni.
Ezért nagyon ügyeljünk a megfelelő só mennyiség adagolására.

1 kg húshoz általában 2 deka sót tegyünk. Így kellemes ízű kolbászt készíthetünk.


Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!








KOFA KOLBÁSZ

A kolbászhúst kétszer daráljuk át, közepes (4-5-ös) rostán. Sózzuk, borsozzuk és fokhagymával ízesített kevés langyos vízzel - ami a kötést elősegiti - összegyúrjuk. Lazán töltjük, rövid 10-15 centiméteres darabokra elcsavarjuk. Kevés zsírban lesütjük, széleszájú üvegbe tesszük, úgy, hogy spirálisan elrendezve minél több férjen egy-egy üvegbe. Langyos zsírt öntünk rá, annyit hogy ellepje. Az üvegeket átlyukasztott zsírpapírral lekötjük. Ez a friss kolbász hűvös, száraz, sötét helyen hosszan eláll. 
Nyáron is készíthetjük.









FRISS VEGYESKOLBÁSZ

Minden kilóhoz 40 deka növendékhúst  (marha) és 60 deka disznóhúst használunk. A növendékhúst kétszer, a disznóhúst egyszer daráljuk át, közepes (4-5-ös) rostán. Minden kiló húshoz 1,5 gramm törött borsot és 1,2 gramm zúzott fokhagymát számítva ízesítjük a darálékot, amelyet 2 deka sóval együtt eldolgozunk.
A töltésnél 20-25 cm hosszú párokat készítünk. Ezeket 5-6 órán át hűvös és szellős helyen szikkasztjuk. Kisütve fogyasztjuk. Üvegben, zsírban tárolható.









FOKHAGYMÁS RÓZSAKOLBÁSZ

Ezt a kolbászféleséget soványabb húsból készítjük, amelyet minden íntól, hártyától megtakarítunk. Az előkészített húst konyhabárddal vagy vagdalókéssel apróra metéljük. Sóval, megtört fokhagyma levével ízesítjük, kevés húslével puhítjuk.
A szálakat 2 napig szikkasztjuk, majd ugyancsak 2 napig enyhe füstön tartjuk.








NAGYFALUSI KOLBÁSZ


Nem túl sovány sertéshúsból készítjük.
A húst nagylyukú rostán át ledaráljuk. Húskilónként 2,2 deka sóval, ízlés szerinti mennyiségben törött borssal, szegfűszeggel, szegfűborssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával ízesítjük.
Vékonybélbe töltjük, majd szikkadás után 2-napig hideg füstre tesszük.









BAJOR KOLBÁSZ

4 kiló inaktól és hártyáktól megtisztított sovány sertéshúst minél nagyobb rostájú örlőn átdarálunk.1,5 kilónyi nyers, kemény szalonnát apróra vagdalunk (nagylyukú rostán darálhatjuk is). A masszát  12 deka jó minőségű sóval, 0,5 deka megtört szegfűborssal, 2 dekányi megtört feketeborssal és kevés vízzel jól elkeverjük, majd minél vékonyabb bélbe töltjük. A darabokat arasznyi hosszúságra elcsavarjuk (pározzuk).

A kész kolbászokat 10-15 percet abáljuk, majd szikkadásuk után meleg füstnél világosra füstöljük.









GYULAI KOLBÁSZ

A húst megtisztítjuk a hártyáktól, zsírtól.

Minden kiló sertéshúshoz 20 deka friss és hártyáitól, bőnyéitől megtakarított marhahúst keverünk, amit nagyon finomra kenhetően ledarálunk. Minden kilóra ezenkívül 60 deka kemény hátszalonnát is számítunk, amit a disznóhússal együtt nagylyukú (8-as)  rostán átdarálunk. A darálék összekeverésekor minden kiló alapanyagot a következő fűszerekkel dolgozunk el.  2,5 deka só, 1 deka édespaprika, 0,5 deka töröttbors, 0,5 deka fokhagyma. Az összedolgozott pépet 2 napig pihentetjük, majd bő vékonybélbe töltjük. Hideg füstön két napig füstöljük, majd szellős helyen tároljuk.

Ugyanezt a kolbászt készíthetjük kevés köménymaggal is.









PAPRIKÁS KOLBÁSZ

Ehhez lehetőleg sovány lapockahúst, felsált vagy tarjafelületet használjunk.

2 kiló húshoz 1,30 kiló kemény szalonnát teszünk,  és durva (8-as) tárcsán átdaráljuk.
7 deka sóval, 1 deka törött borssal, 1 deka fokhagymával és 2 deka édes paprikával ízesítjük. A fűszerrel összekevert darálékot faedényben egy napon át pihentetjük, majd kicsi párokra szakaszolva bélbe töltjük.

Nem teljesen hideg füstön füstöljük, úgy, hogy izzadás előtt mindig kivesszük, majd újra visszatesszük addig, amíg szép piros színt kap.









DEBRECENI VEGYES HÚSBÓL

Minden kiló kolbászhoz 40 deka , inaktól és hártyáktól megtisztított növendékhúst (marhahúst), 20 deka kemény kövérséget (tokaszalonnát) és 40 deka, a sonkák kialakításánál visszamaradt sovány sertéshúst használunk. A szalonnát és a sertéshúst közepes, 3-4-es lyukbőségű, a növendéket minél kisebb (2-es), rostán át daráljuk meg.
(Ha csak nagyobb lyukú rostánk van, akkor a növendékhúst  2-3-szor daráljuk megl. A darálékot kilónként 2 deka sóval, ízlés szerint törött borssal, csípős pirospaprikával és szegfűborssal fűszerezzük.

Vékony bélbe töltsük - jó keményre - és 10-15 cm-es darabokra csavarjuk el.
Az elcsavart kolbászt vágjuk párokra, majd ezeket 20 percig főzzük 80-85 fokos vízben (legyen forró, de ne lobogjon).

A megfőtt kolbászt hűtsük le hideg vízben, majd miután megszikkadt, füstöljük szép világos színűre.









TOJÁSOS KOLBÁSZ

Minden kiló sovány sertéshúshoz 40 deka kemény szalonnát számítunk, és ezeket finomra daráljuk. Az őrleményt húskilónként 2 deka sóval, 5 gramm törött borssal és 1 gramm kardamommaggal izesítjük és 1 egész nyers tojással, valamint 1 deci tejjel alaposan eldolgozzuk.

A keveréket lazán töltjük bélbe, és hogy a repedést elkerüljük a kész kolbászt 1-2 percre tegyük forró vízbe.
Frissen fogyasztjuk.


CITROMOS KOLBÁSZ

2,5 kilónyi olyan sertéshúst, amelyben vékony zsírrétegek is vannak, lehetőleg 3-as rostán finomra daráljuk. 10-12 deka sóval, 7 gramm törött borssal és ízlés szerint reszelt citromhéjjal ízesítjük. A masszát egy vizespohárnyi tejjel jól eldolgozzuk, majd vékony bélbe töltjük.

Frissen is fogyasztható, de szikkasztva, füstölve majd szárítva is különleges csemegekolbász.









VIRSLI

Aki tud juh- vagy báránybelet szerezni  az bármikor igen ízletes házivirslit készíthet.

1 kiló, inaktól és hártyáktól megtisztított sovány és kövér (tehát vegyes)  sertéshúst 2-es lyukú rostán át kétszer ledarálunk és jól összedagasztjuk. Ekkor 2,5 deka sót és ugyanannyi édes paprikaport keverünk hozzá, kevés borssal és szerecsdióval ízesítjük.
A húst a fűszerrel is jól eldolgozzuk, majd vékony juhbélbe töltve 12-15 cm hosszú darabokra pározzuk.

Szikkasztjuk, enyhén füstöljük és 70-75 fok hőmérsékletű vízben 10-15 percig főzzük.









KOLBÁSZ FRISSEN

5 kg lapocka, 1 kg zsírszalonna, 10 g törött fehérbors, 2 dkg currypor, 3 tojás, 2 dl tejszín, 3 dkg paprika, 12 dkg só.
 
A húst a szalonnával együtt nagy lyukú húsdarálón ledaráljuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a tejszínt, hozzáöntjük a tojások sárgájat és a habbá vert fehérjét. Jól összedolgozzuk és vékony kolbászbélbe töltjük.
Azonnal fogyasztható.





2 komment

Címkék: kolbászok

A bejegyzés trackback címe:

https://disznotor.blog.hu/api/trackback/id/tr73182087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éva a testszobrász · http://www.cellulitisz.blog.hu 2007.10.19. 23:44:55

Dejó!
Amikor álmodozom, akkor azt álmodom, hogy igazi jó háziasszony leszek, aki otthon nyújtja a tésztát és készíti a dzsemeket. Ezek a finom kolbászok is jól illenek ebbe a képbe.
Bár lenne elég időm ezekre a dolgokra!

Viszont amennyi vegyszer és tartósítószer van a boltban kapható kajákban, kénytelenek leszünk az egészségünk miatt visszaszokni a saját készítésű ételekre.
Jó császárszalonnát nagyon rég ettem, a mostaniakban (boltiakban) nagyon érződik a nitrát íz, pfuj.
A virslik is nitrátízű mű vackok sajnos.

Még nem volt időm minden bejegyzést végigolvasni, de ha találok egy jó császárszalis receptet, biztosan megszervezem az előállítását, márcsak a buli kedvéért is. (Mondjuk nekem az ilyen kajákat épp mellőznöm kéne most :) )

Anita 2008.01.03. 16:13:02

Nagyon jók a receptek, lesz amit ki is fogunk próbálni..Mi sertés tartással foglalkozunk és elég sok házi vágást csinálunk.Szeretném kérni, ha valaki tudja hogyan kell elkészíteni a házi császárszalonnát az kérem jelezzen...címem:momosneanita@mail.datanet.hu
süti beállítások módosítása