Disznótor - magyar étel, recept, sajt, hurka blog

Disznótoros receptek! Magyar konyha, magyar íz! Kolbász, hurka, sajt, karaj, sonka és sok paprika, hagyma, pecsenye, pörkölt, egytálétel! Segítség azoknak , akiknek körülményei nem engedik meg a disznóvágást! Olcsó és gazdaságos otthon egy így elkészített étel! Segítség a Budapesten és a városokban élőknek és azoknak is, akik disznóvágásra készülnek.. Magyar íz, sok paprika, magyar recept, ne számolja senki a kalóriát! Igazi füszeres, ínycsiklandozó , zsíros, szaftos finomságokkal viszont tele tömjük a gyomrot! Készen állsz?.Ha neked nem kell a diéta, de kell egy jó kaja, itt a helyed! Útra fel!

Címkék

Konyhai-, és egyéb gépek, eszk.

Friss topikok

  • takacsveca93: A rakottkrumpli is simán beleférne a magyar konyha legjavába :) Egyszerű elkészíteni és finom. www... (2018.06.26. 22:39) Magyar konyha legjava
  • zsolo73: Szalonnát, kolbászt, sonkát sem lehet 120 kg-os fogpiszkálóból rendeset készíteni. Éretlen, egysze... (2013.01.28. 19:21) Sertés kiválasztása - Milyen sertést vágjunk?
  • atlbilbaoo: Ez a tojásos mérés szenzációs! Ki fogom próbálni én is! (2009.03.04. 10:11) Pácoldatok - sertésfeldolgozásnál
  • Zsoldos Imre: A véreshurka készítésénél a bazsalikom és a borsikafű csodákra képes,a kolbász készítésénél ... (2008.12.11. 20:56) Vegyes hurkák
  • balog györgy lászlo: káposztás hurka (2008.08.25. 09:24) Káposztás húsételek

Háztartási gépek

jól élünk

Vegyes hurkák

2007.10.01. 08:55 Etuka




A hurkák tápértékük nagy, ásványi sókban és vitaminokban gazdagok.

Hátrányuk, hogy nem tartósak.
Emiatt a hurka készítésnél ne felejtsünk el erre is gondolni.

A  hurkakészítéshez mindig friss nyersanyagot használjunk.

A füstölt hurkák jobban elállnak, de nem minden hurka füstölhető. Ezt azonban úgy is fogom jelölni a leírásoknál.

A hurka készítéséhez be kell szereznünk egy húsdarálót , és egy töltőt.

A töltő lehet hastöltő, amely a vidéki háztartások zömében is akad, ill. lehet darálógépre felszerelhető tölcsér. Ennek az utóbbinak a használata során a kést a gépből ki kell venni.

Mindkettőnél figyeljünk arra, hogy a tölcsér teljesen sima legyen, másképp bélszakadást okozhat.

Az örlőgépet és a tölcsért is csakis leforrázás és alapos mosás után használjuk.

Beleket a városokban hentes üzletekben meg tudjuk vásárolni.


Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!









RIZSES HURKA

 3 kiló hurkához 45 deka lépet, 75 deka szívet, 1,20 kiló tüdőt, 40 deka tokát, 10 deka bőrkét és 10 deka rizst használunk.

A belső részeket, a bőrkét és a tokát megabáljuk, és közepes lyukbőségű tárcsán ledaráljuk. A rizst megfőzzük, hideg vízzel leöblitjük és a darálékhoz keverjük 15 deka apróra vágott pirított hagymával, 4,5 gramm törött borssal, kevés szegfűszeggel és szegfűborssal együtt. Sót ízlés szerint teszünk hozzá.
A darálékot ha megtehetjük vastagbélbe töltjük, és nem fővő vízben, megszurkálva 40-45 percig abáljuk. Hideg vízben lehűtjük.








CSEMEGE HURKA

Sovány fejhúst, egy kevés hasalját, kevés tokát és a szívet megfőzzük. Amikor ezek megfőttek, centiméternél kisebb kockákra aprítjuk. Külön edényben megfőzünk egy darab bőrkét, amit nagyon finomra darálva, vérrel elkeverve összedolgozunk a kockára vágott hús-szalonna keverékkel. A tölteléket sóval, törött borssal, apróra vágott pirított hagymával, szegfűborssal, majorannával és gyömbérrel ízesítjük, majd keményen bélbe töltjük. Kb. 30 percig, nem lobogó vízben főzzük. Akkor van kész, amikor a hurkába szúrt fogpiszkáló tisztán (nem véresen) húzzuk ki.

A megfőtt hurkát szellős helyen megszikkasztjuk, utána enyhén füstöljük.








VELŐS HURKA

A megabált és hártyájától megtisztított 2-3 disznóvelőt áttörjük. 1,5 kiló finomra darált sovány disznóhúst összekeverünk 1 fej apróra vágott, megpárolt hagymával, 0,5 kilónyi, kis kockákra vágott főtt szalonnával, sóval, borssal, kevés majorannával és szegfűszeggel ízesítjük és velővel együtt jól eldolgozzuk. A keveréket bélbe töltjük, majd a hurkákat kb. 20 percig abáljuk. Az abálóléből hideg vízbe rakjuk, majd szikkasztjuk. Szikkadás után 2 napig gyengén felfüstöljük.








TÜDŐS HURKA

A tüdőt, szívet és a lépet megfőzzük, a hártyákat leszedjük és a tüdőt a hörgőkről letépjük majd ledaráljuk. Egy darab kiáztatott fodorhájat megabálunk, amikor kihűlt ezt is ledaráljuk, és egy kevés zsíros lével a tüdőhöz keverjük. Sóval, borssal ízesítjük, majd belekeverünk 1 apróra vágott és megpárolt hagymát, egy csészényi főtt rizst, egy kevés nyers reszelt hagymát. Összedolgozzuk, bélbe töltjük.

A hurkákat fővő vízbe tesszük, s ebben 20 percig abáljuk. Ezután hideg vízbe szedjük ki, majd deszkalapon szikkasztjuk.









HÁZI VÉRES HURKA

3 kiló hurkához 1,20 kiló tokát, 90 deka bőrt és 90 deka nyers vért teszünk.
A tokát apró fél centiméteres kockákra aprítjuk és szűrőben 10-15 percig forró vízben tatjuk. 15 deka hagymát és a bőrkét együtt megfőzzük és 4 mm lyukbőségű rostán átdaráljuk. Az egészet összekeverjük a vérrel és a következő fűszerekkel: 3 gramm törött bors, 3 gramm pirospaprika, 1 gramm törött szegfűbors, 6 deka só. A keveréket bélbe töltjük. Töltés után az elkötözött darabokat 40 celsiusfokos meleg vízbe tesszük. Ezután a a hurkákat megszúrkáljuk és 80 celsiusfokos forró vízben 1-1 1/2 órát főzzük.

Hideg vízben hűtjük, majd szikkasztjuk.








EGYSZERŰ VÉRES HURKA

A felhasználandó mennyiséget ízlés szerint határozzuk meg.

 Fehér kenyeret (lehetőleg 2-3 naposat) ledarálunk és disznóvérrel összegyúrunk, úgy hogy sűrű anyagot kapjunk. Az így előkészített anyag súlyával egyező mennyiségű hasaszalonnát megabálunk, ezt apró kockára vágjuk és apróra vágott, zsírban pirított hagymával, kevés zsírral, sóval, törött borssal, majorannával és csomborral ízlés szerint fűszerezve összegyúrjuk a kenyérpéppel. Lazán töltsük a bélbe, nagyon puhán, mert főzés közben megdagad.

A betöltött hurkát 1 órát hideg vízben áztatjuk, majd lobogó vízbe tesszük. A főzővíz hőmérsékletét forrás alá csökkentjük, és 30 percig abáljuk. Hideg vízbe szedjük ki.










KÖMÉNYES FÜSTÖLT VÉRES

3 kiló hurkához 1,20 kiló vért, 60 deka tokaszalonnát, 90 deka bőrkét és 30 deka húst használunk. A húst és a megmosott bőrkét megfőzzük és 3-as rostán ledaráljuk. A tokaszalonnát apró kockára vágjuk, a kockákat szűrőben leforrázzuk és az egészet összekeverjük a nyers vérrel. Közben a masszát fűszerezzük is. Minden kiló darálékba 2 deka sót, 2 gramm törött borsot, 2 gramm tört köménymagot és egy nagyon kevés szegfűszeget teszünk.

A keveréket bélbe töltjük, és a darabok két végét patkó alakúra összehúzzuk. A hurkákat megszúrkáljuk, és 1 órán át 80-85 celsiusfokos vízben abáljuk. Miután kihűltek 12 órát hideg füstön füstöljük.




3 komment

Címkék: vegyes hurka

A bejegyzés trackback címe:

https://disznotor.blog.hu/api/trackback/id/tr53182084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mami50 2007.10.04. 08:52:54

Sziasztok!
Örülök, hogy találtam itt egy ilyen oldalt is. Mindenfele fogyókúra, és olyan ételek vannak, amitől éhen lehet halni, és az sem biztos, hogy sokat belőlük elkészítenék. Lehet, hogy régimódi vagyok, de nálunk az egész család meg a gyerekek is a jó magyaros ételeket szeretik. Rendszeresen vágunk disznót is.
Mi a véres hurkát másképp készítjük. Remélem ez is tetszeni fog nektek.

Véres hurka

Kb.2kg vért megfőzzük, leszűrjük és ledaráljuk. 1kg rizst is megfőzünk pergősre amit úgy készítünk, hogy 2 rész vízet öntünk 1 rész rizshez. A főzővízbe sót teszünk. 1/2 kg zsíron megdinsztelünk egy fej vöröshagymát. Ha megfőttek ezeket az anyagokat összekeverjük, és befűszerezzük kb.1 csomag köménymaggal, ízlés szerint sóval, borssal. Az a jó, ha a köménymag ízét jól lehet benne érezni.
Jól összekeverjük. Bele töltjük a belekbe.
Igen finom.

mami50 2007.10.04. 09:00:09

Közeben eszembe jutott, hogy van egy jó reggelire való vérrel készült receptem.

Sült vér készítése

A vért megabáljuk, egy fazék vízben megfőzzük. Mikor megfőtt leszűrjük, és vékony csíkokra vagy laskára vágjuk. 2 fej felaprított vöröshagymát zsíron megdínsztelünk bele forgatjuk a vért, és ízlés szerint sót, borsot, majorannát teszünk bele. Pár percig állni hagyjuk, melegen fogyasztjuk.

Zsoldos Imre 2008.12.11. 20:56:47

A véreshurka készítésénél a bazsalikom és a
borsikafű csodákra képes,a kolbász készítésénél
a só adagolásánál az 1kg hús/2dkg só az ami
fogyasztható,ennél nagyobb sóadag baromság.


.
süti beállítások módosítása