Sonkák
2007.10.01. 08:57 Etuka
Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!
BORBAN FŐTT SONKA
A füstölt sonkát alaposan megmossuk, megsúroljuk. Ezután néhány órára langyos vízbe tesszük, miközben a hús felpuhul, fellazul.
A főzéshez 1 rész vizet és 1 rész bort használunk, amit néhány babérlevéllel borssal és szegfűborssal ízesítünk.
Általában 2-3 órai főzés szükséges. A húst a levében hagyjuk kihűlni.
KÁPOSZTALÉBEN FŐTT SONKA
A megmosott, majd 1-2 órát langyos vízben kiáztatott füstölt sonkát fele víz, fele káposztalé összetételű, borssal és babérlevéllel ízesített lében főzzük meg.
A húst a lében hagyjuk kihűlni.
BUNDÁBAN SÜLT SONKA
Fél kilónyi lisztből 1-2 tojással kemény tésztát gyúrunk, amelybe 1 kanálnyi zsíradékot is teszünk.
A tésztát 1/2 órai pihentetés után kinyújtjuk. A megmosott, csontnélküli sonkát 1 cm vastagon a tésztalapba csavarjuk, majd a tésztát megkenve, kikent edényben forró sütőben kisütjük.
A sonkát a tésztában szeleteljük, vagy tetszés szerint kivhetjük belőle.
SONKA RÁNTVA
A házi nyers sonkát vékony szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, 1-2 óráig tejben áztatjuk.
A tejből kivéve szárazra töröljük. A Szokásos módon bepanírozzuk és forró olajban aranysárgára sütjük
.
Babfőzelékkel is kiváló.
Szólj hozzá!
Címkék: sonkák
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.