Disznótor - magyar étel, recept, sajt, hurka blog

Disznótoros receptek! Magyar konyha, magyar íz! Kolbász, hurka, sajt, karaj, sonka és sok paprika, hagyma, pecsenye, pörkölt, egytálétel! Segítség azoknak , akiknek körülményei nem engedik meg a disznóvágást! Olcsó és gazdaságos otthon egy így elkészített étel! Segítség a Budapesten és a városokban élőknek és azoknak is, akik disznóvágásra készülnek.. Magyar íz, sok paprika, magyar recept, ne számolja senki a kalóriát! Igazi füszeres, ínycsiklandozó , zsíros, szaftos finomságokkal viszont tele tömjük a gyomrot! Készen állsz?.Ha neked nem kell a diéta, de kell egy jó kaja, itt a helyed! Útra fel!

Címkék

Konyhai-, és egyéb gépek, eszk.

Friss topikok

  • takacsveca93: A rakottkrumpli is simán beleférne a magyar konyha legjavába :) Egyszerű elkészíteni és finom. www... (2018.06.26. 22:39) Magyar konyha legjava
  • zsolo73: Szalonnát, kolbászt, sonkát sem lehet 120 kg-os fogpiszkálóból rendeset készíteni. Éretlen, egysze... (2013.01.28. 19:21) Sertés kiválasztása - Milyen sertést vágjunk?
  • atlbilbaoo: Ez a tojásos mérés szenzációs! Ki fogom próbálni én is! (2009.03.04. 10:11) Pácoldatok - sertésfeldolgozásnál
  • Zsoldos Imre: A véreshurka készítésénél a bazsalikom és a borsikafű csodákra képes,a kolbász készítésénél ... (2008.12.11. 20:56) Vegyes hurkák
  • balog györgy lászlo: káposztás hurka (2008.08.25. 09:24) Káposztás húsételek

Háztartási gépek

jól élünk

Májasok

2007.10.01. 08:53 Etuka



Köztudott, hogy itt is jelen vannak a tájegységenkénti hagyományok. Ha az általam ismertetetteken felül vannak más, jól bevált, kipróbált receptjeid, örülnénk, és megköszönöm ha megosztod velem!




A hurkák tápértékük nagy, ásványi sókban és vitaminokban gazdagok.

Hátrányuk, hogy nem tartósak.
Emiatt a hurka készítésnél ne felejtsünk el erre is gondolni.

A  hurkakészítéshez mindig friss nyersanyagot használjunk.

A füstölt hurkák jobban elállnak, de nem minden hurka füstölhető. Ezt azonban úgy is fogom jelölni a leírásoknál.

A hurka készítéséhez be kell szereznünk egy húsdarálót , és egy töltőt.
A töltő lehet hastöltő, amely a vidéki háztartások zömében is akad, ill. lehet darálógépre felszerelhető tölcsér. Ennek az utóbbinak a használata során a kést a gépből ki kell venni.

Mindkettőnél figyeljünk arra, hogy a tölcsér teljesen sima legyen, másképp bélszakadást okozhat.

Az örlőgépet és a tölcsért is csakis leforrázás és alapos mosás után használjuk.

Beleket a városokban hentes üzletekben meg tudjuk vásárolni.









TEMESI MÁJAS


 3 kilogramm májashoz 60 deka sertésmájat, 35 deka vesét, 60 dkg szalonnát, 90 deka nyakhúst  és 35 deka fejhúst használunk.

A májat megabáljuk, és a szintén abált szalonnával együtt finomra daráljuk.
A vesét, a nyakhúst, a fejhúst együtt megfőzzük és ezt is finomra daráljuk.
A darálékhoz 15 deka apróra vágott hagymát, 3 gramm törött borsot, 0,5 gramm majorannát és 0,5 gramm szegfűborsot keverünk, ízlés szerint sózzuk. A masszát beletöltjük a bélbe (sertés otthoni vágása esetén vastagbélbe).  A hurkát 45 percig abáljuk kb. 80 celsiusfokos vízben, majd hideg vízben lehűtjük.

Nyersen fogyasztjuk.








BAJOR MÁJAS


1 kilogramm májat, 0,5 kiló húst megfőzünk és négyszer átdaráljuk.  A darálékba belekeverünk 1/4 kiló apró kockára vágott szalonnát, ízlés szerint sót, törött borsot, szegfűborsot, és fél megreszelt hagymát.
Az egészet összekeverjük 3 egész tojással és egy kevés zsíros lével (amiben a hús főtt) jól eldolgozzuk.
Hólyagba töltjük,és egy fél órát abáljuk. Ezek után két deszka közé szorítva hűtjük.








VINGAI HURKA

Egy fél májat, kevés kövér húst, a veséket, a lépet és egy darab sovány húst megfőzünk. Amikor a hús puha, 2-3 fej pirított hagymával együtt az egészet kétszer átdaráljuk. Ízlés szerint sózzuk, szegfűszeggel  és törött borssal ízesítjük. A darálékot kézzel alaposan átgyúrjuk, majd az előkészített, minél nagyobb átmérőjű béldarabokba töltjük.
Ezeket lassú tűzön 40-50 percig abáljuk, közben időnként megszúrkáljuk, hogy ki ne repedjenek.
Főzés után hideg vízben lehűtjük, majd két deszka között préseljük.

Hidegen fogyasztjuk.







TEJES MÁJAS

6 tojást elkeverünk 1 liter tejben, sóval és borssal ízesítjük és hozzáadunk 3 evőkanál apróra vágott, tejben áztatott kenyérbelet, 2 evőkanál főtt rizst, kevés párolt almát, párolt hagymát, egy kevés tört szegfűborsot, s az egészet ledaráljuk.

A májat kevés kiáztatott fodorhájjal, vagy lágy szalonnával megfőzzük, majd ledaráljuk. A tojásos tejjel jól eldolgozva bélbe  (ha megtehetjük, akkor vastagbélbe) töltjük, majd főző vízbe téve 20 percig abáljuk. Hideg vízzel megszivatjuk, utána hideg helyen deszkalapon szikkasztjuk.

Nagyon ízletes!








FÜSTÖLT MÁJAS


A májat hideg vízben jól megmossuk, majd nyersen 1 fej pirított vöröshagymával együtt kétszer ledaráljuk. A masszát sóval ízesítjük.

2-2,5 kiló tokát is átőrlünk egyszer a darálón, amit 10 deka sóval, 2,5 gramm szerecsendióvirággal vagy szegfűszeggel ízesítjük. A két masszát alaposan összekeverjük, és bélbe töltjük. Ezután a hurkákat kb. 1 óra hosszat kb. 85 celsiusfokos vízben abáljuk.
Amikor a hurkák megfőttek, hideg vízben leöblítjük, majd felfüstöljük.








HÚSOS, RIZSES MÁJAS

A májat, szívet, tüdőt és kb. 1 kiló húst (disznó vágás esetén hulladékhúst) megfőzünk. Miközben a hús fő, 3-4 fej apróra vágott hagymát zsírban megpárolunk, és megfőzünk 3 kanálnyi rizst is.

Amikor a húsfélék megpuhúltak, az egészet ledaráljuk, hozzáadjuk a rizst és a hagymát, majd törött borssal, sóval ízesítve alaposan összekeverjük. A keveréket lazán betöltjük az előkészített belekbe, amelyeket megfelelő hosszúságú darabokra elkötünk.

A hurkákat lassú tűzön 40-50 percig főzzük, miközben többször megszúrkáljuk őket, hogy szét ne repedjenek.

Ha akarjuk, fel is füstölhetjük.








EGYSZERŰ KENŐMÁJAS

1 kiló sertésmájhoz 1 kiló kemény szalonnát is felvagdalunk és a kettőt együtt 2-3-szor nagyon finomra átdaráljuk. A darálákot (2 kilót) 5 deka sóval, 1 deka törött borssal és 1 gramm szegfűszeggel fűszerezzük. Ezt nagyon jól dolgozzuk el, majd töltsük bélbe.
A betöltöt hurkát pihentessük 2-3 órán át, majd tegyük 40 fokos melegvízbe, s ebben tartsuk addig, amíg kipirosodik.
Amikor a hurka szép piros, 70-80 celsiusfokos forró vízben 30-40 percet abáljuk, majd hideg vízben lehűtjük.









TOJÁSOS KENŐMÁJAS


Egy fél sertésmájat egy darab lapockahúst és a veséket sótlan vízben megfőzzük és háromszor átdaráljuk. 3 apróra vágott hagymát zsírban magpirítunk, hozzáadjuk az őrölékhez és néhány szem törött borssal, fél kanálnyi megtört szegfűborssal és sóval ízesítjük.
0,5 kiló nyers szalonnát nagyon apróra darálunk, és 1 pohár tejjel, 2 nyers tojással együtt a darálékhoz adjuk, majd az egészet nagyon alaposan összedolgozzuk. Amikor a keveréket sima pasztává gyúrtuk, akkor előre feldarabolt bélbe töltjük. A beleket két végükön lekötjük, majd a hurkákat kifőzzük.

A főzést óvatosan végezzük, hogy a hurka ne pattanjon szét. Ezért langyos vízben kezdjük a főzést, amit lassú tűzön háromnegyed órán át folytatunk.




Szólj hozzá!

Címkék: májasok

A bejegyzés trackback címe:

https://disznotor.blog.hu/api/trackback/id/tr84182082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása